Propranolol hipertenzije, MSD priručnik dijagnostike i terapije: Arterijska hipertenzija

propranolol hipertenzije

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje Propranolol Propranolol je beta blokator.

propranolol hipertenzije čaj na vysoký tlak recenze

To je bio drugi izumljeni beta blokator nakon diklorizoprenalina i do danas je vrlo značajan. On je standard prema kojemu se moraju uspoređivati svi noviji beta blokatori. U tijeku mnogih godina široke primjene ovaj se lijek pokazao sigurnim i djelotvornim u liječenju mnogih poremećaja.

propranolol hipertenzije bilo vidljivo na ekg hipertenziju

Propranolol je neselektivni inhibitor beta-adrenergičkih receptora i ne djeluje intrinzički nema ISA djelovanje. Djelovanje[ uredi VE uredi ] Njegov je najznačajniji učinak zaštita srca od prekomjernog simpatičkog uzbuđenja ili cirkulirajućih katekolamina psihičkog ili fizičkog podrijetla.

propranolol hipertenzije blato i hipertenzija

Propranolol smanjuje srčanu frekvenciju i snagu srčane kontrakcije. Zato smanjuje udarni i minutni volumen i potrebu srčanog mišića za kisikom.

propranolol hipertenzije nízký krevní tlak příčiny

Propranolol polako i ravnomjerno snižava krvni tlak u bolesnika s esencijalnom i bubrežnom hipertenzijom. Propranololom se mogu liječiti svi stupnjevi povišenoga tlaka, ali nije prikladan za liječenje hipertenzivnih kriza jer njegov učinak nije brz.

propranolol hipertenzije sirova hrana ishrana hipertenzija recenzije

Također djeluje i lokalno anestetički. Taj se učinak iskazuje samo u bolesnika sa slabim tonusom simpatikusa te uz velike doze.

propranolol hipertenzije kako zaustaviti nosna krvarenja u hipertenziji

Posljedica je obaju učinaka propranolola, betalitičkog i lokalno anestetičkog, usporavanje spontane dijastolične depolarizacije, zbog čega je prikladan za liječenje smetnji srčanoga ritma.

Propranolol hipertenzije uredi VE uredi ] Koristi se u liječenju angine pectorisaritmijahipertenzije, hipertrofijske opstruktivne kardiomiopatije te feokromocitoma ali tek nakon primjene inhibitora alfa-adrenergičkih receptora. Djelotvorna dnevna doza iznosi mg.

Blokatori beta adrenergičkih receptora Blokatori beta adrenergičkih receptora Blokatori beta adrenergičkih receptora ili beta blokatori su grupa lekova koja deluje antagonistički na beta adrenergičke receptore. Najvažniji efekti su im na kardiovaskularnom sistemu i glatkim mišićima bronhija. Oni blokiraju dejstvo adrenalina i noradrenalina na beta adrenergičke receptore u telu prvenstveno u srcu, perifernim krvnim sudovima, bronhijima, pankreasu i jetri. Koriste se kod velikog broja bolesti - aritmija, angine pectoris, kongestivne insuficijencije srca, hipertenzije, za prevenciju infarkta srca. Osim toga koriste se i za lečenje glaukoma, napetosti, variksa jednjaka, alkoholizma, za prevenciju migrene, u lečenju tireotoksikoze i dr.

Propranolol ne propranolol hipertenzije koristiti pacijenti koji pate od srčane dekompenzacijekardiogenog šoka, bradikardije, atrioventrikulskog bloka II. Poseban je oprez potreban u liječenju aritmija kada pacijent prima i srčane glikozide i dijabetičara te kod bolesnika s jetrenim ili bubrežnim bolestima.

U trudnica se propranolol primjenjuje samo iznimno. Nuspojave[ uredi VE uredi ] Najčešće moguće nuspojave jesu bradikardijasrčana dekompenzacija, atrioventrikulski blok, hipotenzijaRaynaudov fenomen i parestezije ; bronhospazam i pogoršanje ventilacijskih funkcija; sklonost hipoglikemijipogotovo kod liječenja dijabetesa ovisnog o inzulinumučnina, povraćanje, opstipacija; mentalna depresija, nesanicapospanost, halucinacije, umor, purpura i eritem.

Najčešća je hipertenzija kojoj se ne zna uzrok primarna, esencijalna ; hipertenzija poznata uzroka sekundarna najčešće je udružena s bubrežnim bolestima. Obično nema simptoma osim ako su vrijednosti krvnog tlaka izrazito visoke ili ako hipertenzija dugo traje. Dijagnosticira se sfigmomanometrijom.

Propranolol je poznat po tome što može proći krvno moždanu barijeru i ući u mozak gdje uzrokuje nuspojave kao što su depresija i noćne more. Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet s nekoć aktivnih danas ugaslih internetskih stranica Farmakologija.

Propranolol - Mechanism of Action

Vidi Dozvola Farmakologija.

Vidi