Izgubljena hipertenzija

Portalna hipertenzija

kombinacija anemija i hipertenzije

Zatajenje jetre Portalna hipertenzija Portalna hipertenzija je nenormalno visok krvni tlak u portalnoj veni, velikoj veni koja nosi krv iz crijeva u jetru. Portalna vena prima krv koja istječe iz čitavog crijeva i iz slezene, gušterače i žučnog mjehura.

  • Rano dijagnostikovanje visokog krvnog pritiska je veoma važno kako bi se sprečile ili usporile moguće komplikacije.
  • Pravne informacije i uvjeti korištenja Rizik za nastanak hipertenzije Rizik za razvoj hipertenzije možemo smanjiti, ako jedemo zdravu hranu.
  • Lijek za hipertenziju losap

Nakon što uđe u jetru, krv se račva u sitne kanaliće koji kolaju jetrom. Kada krv napusti jetru, istječe natrag kroz hepatične vene u opći krvotok. U portalnim krvnim žilama krvni tlak mogu povećati dva čimbenika: volumen krvi koja teče kroz žile i povećani otpor krvnom protoku kroz jetru.

Свежие записи

U zapadnim zemljama, najčešći je uzrok portalne hipertenzije povećani otpor krvnom protoku izazvan cirozom. Portalna hipertenzija vodi razvoju venskih krvnih žila zvanima kolateralne žile koje povezuju portalni sustav s općim krvotokom i na taj način zaobilaze jetru.

Zbog tog zaobilaženja, tvari koje se preko jetre normalno uklanjaju iz krvi mogu dospjeti u opći krvotok.

anksioznost in visok krvni tlak

Kolateralne žile se razvijaju na posebnim mjestima, najvažnije od kojih je donji kraj jednjaka. Tu žile postanu nabrekle i vijugave, tj.

GORENJSKA POROČILA: Svetovni dan hipertenzije

Te nabrekle žile su krhke i katkad jako sklone krvarenju. Druge se kolateralne žile mogu razviti oko pupka i u rektumu. Simptomi i izgubljena hipertenzija Kod portalne hipertenzije često je povećana slezena.

Tekućina može izlaziti iz jetre i proširivati trbušnu šupljinu, a ta se slobodna tekućina u trbuhu naziva ascites.

комментариев 1

Varikozne vene u donjem kraju jednjaka i želučanoj sluznici lako krvare, katkada jako puno. Varikozne vene u rektumu mogu također krvariti, premda je to znatno rjeđe.

Liječnik može obično napipati povećanu slezenu kroz trbušnu stijenku. Tekućina se u trbušnoj šupljini može otkriti uočavanjem nateknutog trbuha i slušanjem muklih zvukova za vrijeme kuckanja perkusije trbuha. Ultrazvuk i rendgen daju znatne podatke o portalnoj hipertenziji. Ultrazvuk se može rabiti za ispitivanje krvnog protoka u portalnim krvnim žilama i može otkriti prisutnost tekućine izgubljena hipertenzija trbuhu.

Za ispitivanje povećanih vena može se upotrijebiti i kompjutorizirana tomografija CT. Tlak u portalnom sustavu može se neposredno mjeriti iglom kojom izgubljena hipertenzija prodire kroz trbušnu stijenku u jetru ili slezenu. Liječenje U cilju smanjenja opasnosti od krvarenja iz ezofagealnih variksa, liječnik nastoji smanjiti tlak u portalnoj veni. Jedan način je davanje propranolola, lijeka koji se rabi za liječenje visokog krvnog tlaka.

Krvarenje iz ezofagealnih variksa je hitno stanje.

zdravahrana.com

Lijekovi kao što je vazopresin ili oktreotid mogu se dati intravenski da se vene koje krvare stisnu, a transfuzije krvi se daju radi nadomještanja izgubljene krvi. Endoskopsko ispitivanje se obično radi da bi se potvrdilo krvarenje iz variksa.

Vene se može začepiti gumenim trakama ili davanjem kemijskih tvari preko endoskopa. Ako se krvarenje nastavlja, preko nosa osobe i dolje u jednjak može se uvesti kateter s balonom na kraju.

Napuhavanjem balona pritišću se varikozne vene i obično zaustavlja krvarenje.

  • Ne zaboravite da je izgubljen vid vrlo.
  • Bez obzira na ove razlike bolest ima epidemijske razmjere.
  • Prvi stupanj rizika hipertenzije

Ako se krvarenje nastavlja ili ponovno javi, može se kirurškim postupkom napraviti premosnicu zvanu šant između portalnog venskog sustava i općeg sistemskog venskog sustava. To snizuje tlak u portalnoj veni, jer je tlak u općem venskom optoku mnogo niži.

preporuke hipertenzije u 2022

Operacije šanta su obično uspješne u zaustavljanju krvarenja, ali su relativno opasne. One također povećavaju rizik od remećenja funkcije mozga zbog zatajenja jetre jetrena encefalopatija.

Vidi