Gestacijska hipertenzija. Povišeni krvni tlak u trudnoći

Hipertenzivni sindrom u trudnice i djeteta

Gestacijska hipertenzija može se ponovno vratiti u srednjim godinama Datum zadnje izmjene: Rizik od hipertenzije povezan s hipertenzivnim poremećajima trudnoće je visok neposredno nakon porođaja i traje više od 20 godina, prema novim istraživanjima.

rekardio lijek za hipertenziju

Žene koje su imale preeklampsiju i gestacijsku hipertenziju tijekom prve trudnoće su imale 12 do 25 puta veću vjerojatnost za povišen krvni tlak u prvoj godini nakon poroda u odnosu na žene koje su imale normalni krvni tlak tijekom trudnoće, objavili su istraživači u znanstvenom časopisu "BMJ". Tijekom prvog desetljeća nakon poroda su žene s hipertenzivnim poremećajima gestacijska hipertenzija imale 10 puta veću šansu za razvoj kronične hipertenzije, pokazalo je istraživanje.

Boyd i kolege su pregledali podatke od više od milijun žena koje su rodile žive bebe ili mrtvorođenčad u Danskoj od Otkrili su da je povećani rizik od kronične hipertenzije nakon povišenog krvnog tlaka tijekom gestacijska hipertenzija bio veći za starije prvorotkinje.

1. liječenje hipertenzije

Za žene koje su imale prvu trudnoću u ima, 14 posto ispitanica koje su razvile visoki krvni tlak tijekom trudnoće je imalo kroničnu hipertenziju tijekom prvog desetljeća nakon poroda, u usporedbi sa 4 posto svojih vršnjakinja s normalnim krvnim tlakom tijekom trudnoće.

Među ženama koje su imale prvu trudnoću u ima, 32 posto je onih koje su imale visoki krvni tlak tijekom trudnoće imalo hipertenziju tijekom sljedećeg desetljeća, u usporedbi sa 11 posto žena koje su imale normalni krvni tlak tijekom trudnoće.

1 pomažu u hipertenzije

Rezultati sugeriraju da čak i mlade žene koje razviju visoki krvni tlak tijekom trudnoće trebaju biti praćene za simptome bolesti srca mnogo prije nego što dođu u srednju dob, kada gestacijska hipertenzija postane češća, rekla je Boyd. Simon Timpka sa Sveučilišnog centra za dijabetes u Lundu u Malmu, Švedska, koja nije sudjelovala u aktualnom istraživanju.

lijekovi za visoki krvni tlak poduzeti

Leonie Callaway, autorica pratećeg članka i profesorica na Centru za klinička istraživanja Sveučilišta Queensland.

Vidi